WordPress, Wix eller någon annan CMS?

Det finns en mängd olika mjukvaror som gör arbetet med sidan lättare. I den här guiden lär du dig för och nackdelar med några av de mest användbara.

Om du har bestämt dig för att du ska göra en egen hemsida blir nästa fråga vilken mjukvara, CMS, du ska använda. Du kan koda själv, om du är intresserad av det har du många spännande timmar vid datorn framför dig. Om du undrar varför kan du med de flesta nätläsare trycka ctr + U. Du får då upp HTML-koden som skickas från servern på ditt webbhotell till din dator.

Du sparar mycket tid på att använda kod andra har gjort. Här kommer några av de större lösningarna.

WIX

WIX är en kommersiell tjänst som gör att du enkelt kan sätta upp en hemsida. Den har blivit populär tack vare stora möjligheter, gratisversion (med många begränsningar), användarvänlighet och intensiv marknadsföring. 2020 var över 3,3 miljoner hemsidor gjorda med WIX.

Gratisversionen ger dig inte en egen domän, till exempel Gorenhemsida.se. Gratisversionen kommer visa annonser för WIX på din sida utan att du får provision. Är du villig att betala kan du få en sida som ger ett betydligt mer professionellt intryck. Att betala bör du se som ett måste om du gör en hemsida till ditt företag, oavsett om du ska ge information om företaget eller har en webbutik.

Hemsida24

Hemsida24 är en tjänst som på många sätt liknar WIX, men är mer inriktning på webbutiker (bägge tjänsterna kan användas både till webbutiker och vanliga hemsidor). De har i skrivande stund ingen gratisplan, men en månads gratis testperiod. De erbjuder även e-postadresser som slutar med adressen till din hemsida och nyhetsbrev.

WordPress

WordPress är gratis att använda, men du kommer behöva betala för ett webbhotell i tillägg. Vem som helst kan ändra WordPress, både funktioner och utseende. Dessa ändringar kan delas med andra, antingen gratis eller mot betalning. Du klarar dig långt på att bara betala för webbhotell och domän.

2020 använde 24 miljoner hemsidor WordPress, det är ett argument i sig för att göra en hemsida med den lösningen. Om du har ett problem eller vill lägga till en funktion är sannolikheten stor för att någon annan med en WordPressida har varit i samma situation.

Det är WordPress jag använder när jag gör hemsidor, det är därför den lösning jag kommer skriva om på den här sidan.

Joomla!

Joomla! har många likheter med WordPress. Det är gratis och möjligheterna att ändra är stora. Det finns två nackdelar med Joomla! jämfört med WordPress. Många nybörjare upplever det som svårare att komma i gång och eftersom det inte är lika många sidor som använder Joomla! är det inte lika lätt att få hjälp och utvidga med de funktioner man önskar.

Om du har valt att göra en hemsida med hjälp av Joomla! eller WordPress är det dags för nästa steg, välja ett webbhotell.