Välj ett webbhotell

Det är många kriterier du ska tänka på när du väljer webbhotell. Ett bra webbhotell underlättar arbetet och ger dig en snabb sida.

Sidan innehåller annonslänkar från Egensajt och One.com

Om du ska göra en hemsida med WordPress (inte WordPress.com) måste du skaffa ett webbhotell. Det finns många att välja på. När du väljer ett webbhotell bör du se efter:

  • Användarvänlighet: Läs recensioner av andra kunder innan du bestämmer dig. Riktar de sig till proffs kan det vara svårare för nybörjare att komma i gång.
  • Support: Hjälper webbhotellet dig om du behöver hjälp?
  • Hastighet: Vilket webbhotell är snabbast? Du hittar en del tester om du söker på internet. Riktar du dig till svenska besökare bör du läsa svenska tester. Om webbhotellet har sin server på andra sidan jorden tar det längre tid att ladda en sida.
  • Trafik (Bandbredd): En del webbhotell sätter en gräns för hur mycket data som kan laddas hem från din sida. Om du når gränsen kan sidan bli onåbar till nästa månad, du blir tvungen att betala en extra avgift eller ditt konto blir automatiskt uppgraderat till en högre kostnad.
  • Funktioner: Är det stöd för alla funktioner du behöver? Du bör se efter SSL certifikat (krypterad hemsida) samt möjligheter att ändra i databas och filer på server. Kanske vill du också ha e-postadresser kopplade till din domän.
  • Lagringsutrymme: Detta är sällan ett problem, de flesta webbhotell ger mer än nog plats även för en stor hemsida. 1 GB är gott om plats för de flesta, videoer (som kan visas via streamingtjänster som Youtube istället för att läggas på en egen server) och ljudfiler kommer i tillägg.
  • Driftsäkerhet: En del webbhotell sliter med tekniken. Det är irriterande om besökare möts av en tom sida när de kanske tänkte köpa något av dig.
  • Pris: Som med alla saker får du vad du betalar för. Om du ska testa att göra din första sida duger antagligen ett billigt webbhotell.

Det är möjligt att flytta webbhotell senare, det är därför det heter ”hotell”, men det är möjligt du kan få problem vid överföringen.

Två webbhotell som funnits i Sverige under lång tid är Egensajt och One.com. Jag använder One.com, men av de erfarenheter jag hört från andra verkar Loopia vara lika bra, men deras billigaste lösningar kostar mer.

Jag började använda One.com för många år sedan och använde det länge. One.com har bra priser, bra support, är snabbt och ger mer än tillräckligt med lagringsutrymme. De har dessutom inga begränsningar på bandbredd, vilket är praktiskt eftersom jag har några hemsidor med många bilder och höga krav på bildkvalitet. Ett problem med One.com är att i förhållande med många andra webbhotell är priset högre om du har många hemsidor.

Jag kommer visa One.com som exempel när jag visar hur du startar din sida. Får du hjälp av någon annan som har erfarenhet av ett webbhotell med jämförbart pris och kvalitet är det en fördel att välja det.

Webbhotell för proffs vs amatörer

En del webbhotell riktar sig till proffesionella användare. Det finns många skillnader mellan dessa och de för amatörer.
Priset är kanske det första du tänker på. Den som ska ha en hemsida för att skriva om sitt intresse för ett fåtal personer är sällan beredd att betala stora summor för ett bra webbhotell. Priset för proffs behöver trots det inte vara högre. Med de professionella tjänsterna kan du ofta lägga till fler hemsidor till ett lågt pris, eller utan extra kostnad utöver domänavgift.

Professionella webbhotell har ofta bättre service. Du får snabbare svar och de kan hjälpa dig med fler saker. Du kanske också kan välja fler sätt att ta kontakt. Det är inte en självklarhet att du kan prata i telefonen med ett webbhotell. När din hemsida ligger nede vill du inte behöva vänta en vecka på att få svar på en e-post om du förlorar stora summor varje dag utan besökare.

Webbhotell som riktar sig till amatörer utgår ifrån att användarna har låga kunskaper om hur hemsidor fungerar och de inställningar du kan göra. De ger dig därför bättre instruktioner till hur du ska göra, de förklarar saker den erfarna användare anser är självklarheter. De ger dig färre val, ofta val du inte saknar om du inte har stora kunskaper om hur man gör en hemsida.

Hastigheten är en stor skillnad. Gör du sidan proffessionelt har du kanske fler besökare, fler som går in på sidan betyder att servern belastas mer och hemsidan blir långsammare. Du kan också tänka att om du bara ökar antalet besökare med någon procent tack vare att sidan är snabbare kommer du spara in det ökade priset för ett snabbare webbhotell. Som professionell användare kanske du också har en mer avancerad sida, till exempel en webbutik som är mer krävande för servern.

Vad betalar du för?

Det kan ofta vara vilseledande vad du faktiskt ska betala. De priser du ser på webbhotellens förstasidor är ofta för webbhotell utan domänavgift. Domänavgiften bestäms av vad din adress ska sluta på (.se, .com…) och ligger mellan 100 och 200 kronor per år.

När det står att det kostar tio kronor i månaden eller du kan ha obegränsat med hemsidor till ett fast pris tillkommer ofta domänavgiften. Dessutom är många webbhotell dåliga på att ange om priserna är med eller utan moms.

Efter att ha läst den här sidan är det förhoppningsvis lättare att välja ett webbhotell. På nästa sida får du hjälp i att välja adress till din sida.