Genomgång av servern till en WordPressida

Du kommer behöva göra en del ändringar på din server. Du bör därför lära dig var du hittar de viktigaste filerna.

Sidan innehåller annonslänk från One.com

Efter en lång genomgång av kontrollpanelen i WordPress är det nu dags att gå igenom några viktiga delar av servern som du eventuellt kommer få nytta av.

Logga in på ditt webbhotell gå till servern. Om du använt One.com går du till ”Filemanager”.

Du kommer antagligen till tre mappar och ett stort antal filer. Den mest intressanta filen här är htaccess. Den styr mycket av aktiviteten på sidan. Om du behöver ändra någon funktion som ska ske i bakgrunden är det ofta här du ska skriva in kod. Om du fortsätter läsa mina guide om hur du gör en hemsida kommer du få en del kod du ska klistra in här för att göra sidan snabbare.

Ett litet fel i din htaccess kommer göra hela sidan oanvändbar. Ta backup innan du ändrar. Du bör ta backupp när du ändrar alla filer, men speciellt htaccess. Att ta backup när du ändrar en fil behöver inte vara komplicerat. Kopiera texten in i ett dokument på din dator och sätt i gång med redigering.

En annan viktig fil är ”wp-config.php”. Den styr en del funktioner, men inte minst finns många koder lagrade här. Om du behöver hjälp på ett forum och någon skriver att de behöver se koden du har i din wp-config.php ska du se upp. Om du inte tar bort lösenorden ger du hackere fri tillgång till din sida.

WP-content är den mapp du oftast behöver ändra i. Här hittar du en mapp för tillägg (Plugins) och en för teman teman (Themes).

Under Themes hittar du en mapp för varje tema du har installerat. Välj den mapp du använder. De två filer du kommer ändra i mest är functions.php och style.css. Om du frågar någon hur du ska ändra utseende på din hemsida och du får en CSS-kod ska den antagligen klistras in i styles.css. Det är så självklart för erfarna personer så de säger sällan vilket dokument du ska klistra in koden i.

Om du ändrar något i ditt tema kan det försvinna vid nästa uppdatering. Hur du undviker det lär du dig på nästa sida. Där ska vi börja redigera direkt i filerna på servern.