Kommentarer på WordPressidor

På en del hemsidor är kommentarsfältet en viktig del, på andra är det överflödigt. Genom att ta bort kommentarer eller förbättra dem kan du förbättra upplevelsen för dina besökare.

Publicerad 24 mars 2021

Jag har tidigare skrivit om hur du tar bort kommentarer på alla kommande inlägg och sidor. Är det något du verkligen ska göra? Hur gör du för att ta bort kommentarer på gamla inlägg och sidor?

När du gör din hemsida är ett av många beslut du ska ta om besökare ska kunna kommentera dina sidor och inlägg. Främsta argumentet för kommentarer är mer kontakt med läsarna. De får möjlighet att interagera med det du skrivit och du får en relation till dem. Inte minst, de får en relation till dig. Det är speciellt viktigt om du skriver personligt direkt till läsarna.

Nackdelen med kommentarer är att de gör sidan långsammare och tar plats längst ned på dina sidor. Har du ett företag som mest ger information till dina kunder är det inte lika relevant att ge möjlighet till kommentarer. Mycket av den personligen kontakten och diskussioner har dessutom flyttat till sociala medier.

Vilken typ av kommentarer ska man använda?

Det finns flera olika typer av kommentar du kan använda till din WordPressida. Kommentarsfältet som är standard är snabbt och enkelt. Med hjälp av tillägg kan du göra fler anpassningar än vad som är standard. Du bör till exempel skydda det mot spam med hjälp av en CAPTCHA. Till det kan du använda WP Cerber Sequrity som jag skrivit om i min artikel om säkerhet. Du bör även använda lazy load, något Lazy Load for Comments kan ge dig.

Kommentarer med hjälp av Facebook är en annan populär lösning. Det finns flera olika tillägg du kan välja till detta. Fördelen är att en stor andel av dina besökare redan är inloggade på Facebook och vana vid att skriva där. Tröskeln är därför låg för att skriva på din sida. Nackdelen är att inte alla använder Facebook, de får inte möjlighet att ge kommentarer.

Det finns ett antal tillägg som ger en mängd extra möjligheter till inställningar för ditt kommentarsfält. Disqus är ett av de mer populära.

Hur man tar bort eller lägga till kommentarsfält

I min genomgång till kontrollpanelen till en WordPressida visade jag att hur man väljer om man ska kunna ge kommentarer på kommande inlägg. Det är lätt att göra undantag för enskilda sidor. På sidan för att redigera sidor i din kontrollpanel kan du hitta en ruta med överskriften ”Diskussion”. Där kan du välja om du ska kryssa av för ”Tillåt kommentarer”.

Visas inte rutan för diskussion? Gå till ”Skärmalternativ” högst upp och kryssa av ”Diskussion”.

Ska du ändra på många sidor tar det lång tid om du ska gå in på varje sida. Det går snabbare om du i översikten över alla sidor eller inlägg kryssar av alla artiklar du ska ändra på. Kom i håg att under ”Skärmalternativ” kan du välja hur lång lista du ska visa, så länge du håller dig till under 999 sidor eller inlägg.

I den dropdownmeny där det står ”Massåtgärder” väljer du ”Redigera” och tryck sedan på ”Verkställ”. Du får nu upp flera olika saker du kan ändra på alla markerade sidor, bland annat om du ska tillåta kommentarer.