Grunderna i hur du ändrar WordPress teman

Ibland vill du ändra saker som inte kan ändras i WordPress kontrollpanel. Då blir det mer komplicerat, men med några grundläggande kunskaper kommer du långt.

De flesta ändringar du vill göra på din hemsida kan göras genom inställningar, nya tillägg eller ändra under ”Anpassa”, men ibland räcker det inte till. Då kan du bli tvungen att ändra i koden på din sida, ofta under child theme. De vanligaste kodspråken man ska ändra i är PHP och CSS.

Tar det inte för lång tid att lära sig ett kodspråk bara för att göra några få ändringar?

Du behöver inte kunna allt för att ändra i koden när du har WordPress, även om det hjälper. Har du ett vanligt tema är chansen stor för att någon annan ändrat samma sak. Sök på internet. Har du dessutom betalat för ditt tema kan du kanske få support.

På bloggar, forum och genom kontakt med de som utvecklat ditt tema kan du få en kod du ska klippa in i ett dokument på din server. Har du mer kunskap är det en stor fördel, men oftast är det inte nödvändigt.

Hittar du en CSS-kod någon säger ändrar det du vill ändra ska den antagligen klistras in i style.css. Är det PHP kan det vara olika filer och sannolikheten är mindre att du blir ombedd att klistra in den utan en beskrivning om var.

Många saker i CSS-koden kan du lista ut med enkla kunskaper. Ofta vill du ändra färg eller storlek på något. Högerklicka på objektet, till exempel en överskrift, och tryck på ”Inspektera”. Du får då upp CSS-koden. Om du läst min tidigare artikel om genomgång av WordPress kontrollpanel kommer du känna igen koder för färger. Testa att ändra. När du är nöjd kan du kopiera den koden till style.css i din child theme.

Ska du ändra storlek kan du ofta hitta någon förklaring du kan förstå. ”Font-size” till exempel. Ändra siffran som står efter och se vad som händer. När du är nöjd kopierar du in det i din style.css.

Glöm inte att skriva en kommentar om vad du ändrat mellan /* och */ så du minns vad den koden gör.

 

När du lagt mycket tid på att göra sidan bättre bör du se till så du inte förlorar allt du gjort. Lär dig skydda din sida mot hackers på nästa sida.