Gör din hemsida miljövänlig

Om du får många besökare till din sida kan den sluka stora mängder energi. Gör planeten en tjänst och lär dig hur du gör din hemsida mer miljövänlig.

Publicerad 29 april 2021

Internet använder stora mängder energi. Om man samlade alla servrar i ett land skulle det landet vara bland länderna med störst energiförbrukning.

En stor del av energin går åt till streaming. När du ser en film eller lyssnar på musik är det stora mängder data som ska från en server genom nätet till din dator.

Besök av vanliga hemsidor har stor effekt på världens energianvändning, även om varje sida du går in kräver en mindre mängd energi. I löpet av en dag går du in på ett stort antal sidor. Det gör både du och stora delar av världens befolkning. Den totala effekten blir stor.

Hur gör du för att din hemsida ska ha så liten energianvändning som möjligt?

Gör sidan snabbare

Det viktigaste du kan göra är inte bara bra för miljön. En snabb sida har mindre information som ska skickas från en server till besökarens dator. Det är bra för miljön.

Läs min sida om hur man gör WordPressidor snabbare. Där har jag förslag på enkla åtgärder även personer utan stor kunskap om att göra hemsidor kan utföra på kort tid. Det inkluderar bland annat att se till så kod som ska laddas hem för varje sida bara behöver laddas hem en gång och inte visa bilder förrän de besökaren bläddrat ned till dem.

Välj en server nära dina besökare

Signalerna färdas med ljusets hastighet och lite energi försvinner i de fiberoptiska kablarna, men det är en del växlar på vägen. Varje växel tar både tid och energi, du får därför en snabbare sida på köpet.

Är dina besökare i Sverige väljer du en server i Sverige. Har du en hemsida på ett språk som används över stora delar av världen kan det vara värt att använda content delivery network (CDN). Då sprids din sida på många olika servrar runt om i världen och det blir den närmsta som skickar din sida.

Använd förnybar energi

En del webbhotell använder kolkraft. Andra använder förnybar energi. Välj ett miljövänligt alternativ.

Gör din hemsida mörk. Eller?

Mörka pixlar på en skärm använder mindre energi. Eller rättare sagt använde.

CRT-skärmar, du vet de där tjocka skärmarna som tog upp stor plats på skrivbordet, använde mer energi om de skulle visa ljusa färger. Myten om att ljusa hemsidor är dåligt för miljön har hängt kvar.

I dag är det liten skillnad på om du har en mörk eller ljus skärm, en del skärmar kan till och med använda mer energi om de är mörka. Du behöver därför inte längre bry dig om att välja skärm efter energianvändning.

En svart bakgrund kan vara stiligt, men en del besökare orkar inte läsa vit text med svart bakgrund. De lämnar därför sidan innan de hittat informationen och går till en annan sida.

Gör din hemsida användarvänlig

Om dina besökare hittar det de är intresserade av snabbt räcker det med att de går in på någon enstaka sida. Måste de leta runt och kan kanske söka på nytt kommer det gå åt mer energi.

Rensa hemsidan

Ta bort saker du inte behöver. Onödiga backuper, databaser till tillägg du inte längre använder tar upp plats och därmed mer serverplats.

Använd få bilder

Bilder kan ta en stor andel av data som ska skickas till besökaren. Använd bara bilder som behövs, inte i en karusell med många bilder. Gör dem inte större än nödvändigt.

Se  upp så du inte skalar bort för mycket. Om besökaren inte orkar läsa kommer den gå till en annan sida för att få den samma informationen.

 

Är du nyfiken på om din hemsida är miljövänlig? Du kan testa hur bra den är i förhållande till andra sidor här.

Vad kan du göra med din egen användning?

Det är en del saker du kan göra för att minska ditt eget bidrag av växthusgaser i atmosfären och vattenfall i rör:

 • ”Se” inte en video du bara har i bakgrunden när du gör något annat.
 • Använd det gamla hederliga tv-nätet.
 • Köp musiken och ha den lokalt.
 • Lyssna inte på musik genom att spela en musikvideo.
 • Gör saker lokalt på datorn istället för i webbappar, detta inkluderar spela spel och redigera filer.
 • Blockera video, animationer och ljud som spelas automatiskt när du besöker en hemsida.
 • Köp inte kryptovaluta.
 • Lagra inte saker i molnet.
 • Använd wifi när du är hemma istället för telefonnät.
 • Radera gamla e-poster.
 • Avanmäl dig från nyhetsbrev du inte använder.
 • Skicka färre e-poster med färre bifogade filer. Det inkluderar bilder i signaturen.

 

Till slut ska jag nämna att internet inte bara är dåligt för miljön. Det är även ett effektivt verktyg att leva miljövänligt. Det är sämre att streama en film än att se den med hjälp av signaler från en antenn, men det är värre att ta bilen till en företag som hyr ut filmer. Att surfa runt bland webbutiker kräver en del energi, men om alternativet är att du tar bilen mellan flera affärer för att hitta rätt vara har du gjort en insats för miljön.