Flytta och ta bort sidor på en hemsida

Förr eller senare kommer du vilja ta bort eller flytta sidor. Det gäller att se upp, gör du fel kan du både irritera dina besökare och tappa placering hos sökmotorerna.

När någon kommer till en sida som inte finns möts de av ett meddelande där det står 404 och en del text. Det ger ett dåligt intryck. Skriv ett meddelande som är mer personligt, kanske kan du rekommendera att de använder sökfunktionen för att hitta sidan.

Du kan skapa en personlig 404 sida för att ge ett vänligt eller humoristiskt meddelande. En enkel metod är att använda en plugin. En bättre metod är att ändra på i filerna på servern hos ditt webbhotell. Hur du gör varierar mellan olika teman. Sök på namnet på ditt tema och ”how to make a custom 404 page”. Ofta kopierar du en fil som heter ”404.php”från din parenttheme till din childtheme. Därefter kan du redigera i php-koden.

När du flyttar eller tar bort en sida bör du omdirigera trafiken. Det betyder att om någon går in på den gamla adressen kommer de automatiskt till en annan sida. Det berättar också för sökmotorer att allt som talar för att den gamla sidan ska hamna högt upp i sökresultaten ska komma den nya sidan till godo. Du talar också om för sökmotorerna att det var meningen att sidan inte ska finnas längre. Att sökmotorerna ibland kommer till en sida som inte finns är inte något problem. Sker det för ofta kommer du placeras längre ned i sökresultaten.

För att omdirigera trafiken går du till din htaccess och skriver ”Redirect 301” och adressen till gamla sidan och därefter adressen till nya sidan. Jag vill omdirigera den här sidan från ”gorenhemsida.se/flytta-och-ta-bort-sidor-pa-en-hemsida” till ”gorenhemsida.se/flytta-ta-bort-sidor-hemsida”. Då skriver jag:

Redirect 301 /flytta-och-ta-bort-sidor-pa-en-hemsida /flytta-ta-bort-sidor-hemsida

 

Lägg märke till att jag inte behöver ta med första delen av adressen om man ska hänvisa till sin egen hemsida.

Det vi gjort fram till nu är inte helt optimalt. Det finns fortfarande gamla länkar till den gamla sidan. Det tar extra tid för besökande att klicka på de länkarna skickas vidare. Med tiden kan det samlas flera omdirigeringar så man blir omdirigerad flera gånger. Det är varken bra för användarupplevelsen eller sökmotoroptimalisering.

Har du få sidor på din hemsida kanske du kommer i håg var du har länkar till sidan du flyttat. Då är det lättaste att ändra manuellt. Gå till varje sida och ändra adressen på alla länkar. Ett alternativ är att installera en plugin som kan söka efter text i databasen. Ofta kan de ändra automatiskt, men se upp så du inte ändrar på fel plats av misstag.

Med tiden kan det bli många Recirect 301, de flesta är överflödiga eller besökare skickas vidare i flera gånger innan de kommer till sidan. I min htaccess sorterar jag mina Redirect 301 efter årstal.

Även om du är noga med att lägga in 301 finns det risk för att besökare får 404. Du bör spåra detta. Det finns plugins, men ofta kommer du få upp många robotar som går in på sidor som inte finns. Det är bättre att göra det i Google Analytics. Läs hur du gör här. Det finns även hemsidor där du kan skriva in adressen på din sida och de ger dig en lista med brutna länkar och var de är.