Behöver du en hemsida?

Vilket behov har du för en hemsida och finns det andra lösningar som är bättre?

Orsaken till att du kommit till den här sidan är kanske att du börjat tänka på att du behöver en hemsida. Först bör du tänka på vad du vill få ut av hemsidan, om du verkligen behöver göra en hemsida och vilken typ.

Först ska jag gå igenom några alternativ.

Sociala medier

Ska du ut på en resa och vill att din familj och vänner ska kunna följa med på vad du gör? Är ni en sluten grupp som ska dela information och diskutera den?

Då är kanske sociala medier ett bättre alternativ. Det går snabbt att starta och de flesta är redan välbekanta med hur man publicerar.

Gratis hemsida eller blogg med några få knapptryckningar

Om inte sociala medier ger dig vad du vill ha, men du samtidigt inte vill lägga ned onödig tid och pengar på att få hemsidan att fungera kan en gratis hemsida eller blogg vara något för dig. Du får några färdiga mallar på utseende att välja på och kan lägga till sidor.

Nackdelarna är att det antagligen kommer visas annonser på din sida och det finns begränsat med valmöjligheter. Till exempel kan du sällan tjäna pengar på din sida genom annonsering.

Exempel på sidor där du kan få hjälp att starta en hemsida enkelt är WordPress.com (blanda inte i hop detta med ”vanliga” WorPress.org) och Wix.com. Wix ger dig även möjligheter att betala för att få betydligt större möjligheter.

Med denna lösning får du en adress där deras företagsnamn är med i adressen. Det ser mindre proffsigt ut än nästa alternativ, men är billigare.

Hemsida på egen domän

Vill du bestämma nästan helt fritt adressen till sidan? Ska den ge ett proffsigt intryck? Vill du kunna tjäna pengar på din sida? Är du intresserad av att lägga mer tid på att få sidan att se ut som du vill?

Om du svarat ja på några av ovanstående frågor ska du läsa vidare. För det är till dig den här hemsidan riktar sig mot. Jag kommer gå igenom steg för steg hur du gör din hemsida.

Har du bestämt dig för att göra en hemsida på en egen domän? Läs i så fall nästa sida för att se hur du gör för att inte behöva programmera sidan helt själv.